Cozonac cu smântână

cozonac
Cozonac cu smântână

Ingrediente
Pentru aluat
600 g de făină
1 ceașcă de lapte
2 ouă întregi
2 gălbenușuri
½ linguriță sare
140 g unt proaspăt
2 linguri zahăr
20 g drojdie
vanilie

Umplutura
750 g de smântâna
2 linguri de făină
5 gălbenușuri
3 albușuri
150 g zahăr
1 lingură de rom
1 plic de vanilie
coajă de la o lămâie
sare după gust
stafide

Mod de preparare

Aluatul

Înmuiați drojdia cu o linguriță de zahăr și 2 linguri de lapte cald. Frecații unul cu două linguri de zahăr până devine spumă. Cerneți făina într-unn lighean mare. La mijloc vărsați o ceașcă de lapte, două ouă întregi, două gălbenușuri frecate cu o jumătate de linguriță de sare și drojdia. Frământați ușor adăugând untul spumă, până când aluatul începe să se umfle și se desprindă de pe mână. Lăsați aluatul să crească.

Umplutura

Pregătiți o umplutura din smântână, făină, 5 gălbenușuri, trei albușuri bătute spumă, o lingură de rom, zahăr, puțină sare, zahăr vanilat și coajă de lămâie rasă. Frecați albușurile cu zahărul și făină, adăugați albușurile, smântâna și restul ingredientelor.

Din aluatul de cozonac întindeți o foaie groasă de circa 0.5 cm și suficient de mare ca să acopere tava în întregime. Ungeți tava cu unt și așezați aluatul în ea. Din două bucăți de aluat faceți două suluri de grosimea degetului și împletiți-le. Așezați-le de jur împrejurul tăvii, lipite de marginea tăvii. apăsând capetele, ca să se unească între ele. Lăsați să crească.

Turnați umplutura în formă având grijă să nu treacă de marginea din aluat. Ungeți marginea cu ou și presărați cu stafide pe deasupra. Bagati-l la cuptor și scoateți-l când este gata . Se scoate din formă după ce s-a răcit.

Poftă bună!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s